معرفی و بررسی انواع ژانر در دنیای ناول و لایتناول، بخش سوم
عنوان مقاله: معرفی و بررسی انواع ژانر در دنیای ناول و لایتناول، بخش سوم
ژانر فانتزی معاصر یا فانتزی مدرن
این ژانر به دو صورت contemporary fantasy و modern fantasy نوشته میشه و زیر شاخه ای از ژانر فانتزی به حساب میاد. فضای داستانی عموما در عصر حاضر یا دوره ی زمانی زندگی خوده خالق اثر اتفاق میوفته. این ژانر همچنین به خاطر یکی از زیر ژانر های خودش به اسم فانتزی شهری یا urban fantasy شهرت داره.
عناصر ماوراء طبیعی جزئی از اتفاقات داستان هایی با ژانر مدرن فانتزی هست و در فضایی مدرن اتفاق میوفته و عموما نوعی تضاد یا تصویر غیر منتظره از ترکیب عناصر خیال انگیز و واقع نما رو به نمایش میذاره.
Modern fantasy
نمونه ای موجز از این ژانر در دنیای نقاشی، مجموعهای از نقاشی های فردی به اسم فریتز هونه که شمایلی از حضرت مسیح رو در محیط خانه ی خانواده های آلمانی طبقه ی کارگز نشون میده. این نقاشی ها تا حد زیادی به صورت واقع گرایانه به تصویر کشیده شدن و تصویرگر دنیای معاصر نقاش، یعنی قرن نوزدهم هستن.
اتفاقات جادویی و غیر این جهان داستان های این ژانر، می تونن تاثیر پذیرفته از فضای زندگی مدرن یا در نتیجه ی اختلال و نشت جهان های دیگه اتفاق بیوفتن.
اگر اتفاقات متافیزیکی داستان با اتفاقات مشکوک و ثابت نشده ی تاریخ، همپوشانی داشته باشه، اصطلاحا ژانر تاریخ مخفی رو میشه بهش نسبت داد. اما اتفاقات داستان های مدرن فانتزی، عموما همپوشانی چندانی با هیچ روایت تاریخی خاصی ندارن.
Urban fantasy
اگر در جریان یک ناول، شخصیت های مدرن به دنیاهای دیگه سفر کنن و تمام اتفاقات فانتزی و جادویی در محیط هایی غیر از محیطی که در سیاره ی زمین تجربه میکنیم اتفاق بیوفتن، دیگه نمیشه بهشون ژانر مدرن فانتزی رو اختصاص داد. در این مورد میشه به داستان شیر، جادوگر و کمد لباس، اثر سی اس لوییس اشاره کرد که تمام اتفاقات فانتزیش توی سرزمین نارنیا اتفاق میوفته و راه دسترسی به این سرزمین هم از طریق یه کمده.
تاثیر پذیری از دنیای فانتزی
معادلی که برای این ژانر به نظرم رسید، فانتزی نفوذی هست. low fantasy یا intrusion fantasy زیر شاخه ای از داستان های فانتزی و تخیلیه که در جریانش، اتفاقات فانتزی در یک دنیای واقعی و باور پذیر به صورت جزئی رخنه میکنن. این اصطلاح در مقابل ژانر دیگه ای به اسم high fantasy یا epic fantasy قرار میگیره. اپیک فانتزی توصیف کننده ی شخصیت ها و مضامین و طرحی هست که عناصر فانتزی در درونش غالب باشه و در یک دنیای ژانویه یا اولیه که دنیای واقعی ما رو کنار میزنه اتفاق بیوفته.
low fantasy
در این مورد میشه به داستان هری پاتر اشاره کرد که از طریق دنیای معمولی و واقع گرایانه ی ما وارد یه محیط فانتزی میشه و این محیط فانتزی، وجه غالب داستان رو تشکیل میده.
معرفی ژانر رازآلود
ژانر رازآلود یا mystery یک ژانر فانتزی هم میتونه به حساب بیاد که در جریانش، ماهیت یک اتفاق، مثل قتل یا هر جنایت دیگه ای تا پایان داستان به صورت مرموز باقی میمونه. شخصیت اصلی همچین داستانهایی عموما یه کارآگاه یا فردیه که دنبال کشف جواب هست و با دایره ای از افراد مضنون در ارتباطه.
ژانر رازآلود
به عنوان مثال میشه به شرلوک هولمز اشاره کرد که در نهایت با استنتاج منطقی به کمک حقایق مختلف، معما رو حل میکنه.
کتاب هایی با ژانر رازآلود می تونن ماهیت غیر داستانی هم داشته باشن.