NovelEast

خانه

ورود

ثبت‌نام

بلاگ و مقالات

استخدام مترجم

معرفی و بررسی انواع ژانر در دنیای ناول و لایت ناول، بخش اول

نویسنده: Laura30
|
انتشار: 2 ماه قبل

معرفی و بررسی انواع ژانر در دنیای ناول و لایت ناول، بخش اول

ژانر تعیین میکنه که شما قراره در حین خوندن یه اثر داستانی به چه حال و هوایی پرت بشید. هرچند ژانرها دسته بندی روشن و دقیقی ندارن و عمدتا به صورت سلیقه‌ای در حال گسترش هستن اما نقش ویژه‌ای در دسته بندی انواع ناولا دارن.

طی این مقاله‌ها قصد داریم یه راهنمای کوتاه رو مرور کنیم.

مفهوم ژانر چیه؟

کلمه‌ی ژانر میتونه به جنس و فضای داستان اشاره داشته باشه. اونها به صورت نسبی و عمدتا توسط خوده نویسنده تعیین میشه. ژانر یک ناول میتونه شامل یک یا چند کلمه‌ی کوتاه باشه که مثل تابلوی راهنمای بسیار کاربردی و موجز عمل میکنن. بعد از طرح روی جلد، فکر میکنم که ژانر، جزو اولین پارامترایی هست که مخاطب رو در نگاه اول به خودش جلب میکنه.

خلاصه‌ی ناول هم تاثیرگذار هست اما «حجم خلاصه» از ژانر بیشتره و ایجاز ژانرو هم نداره. حالا ببینیم که ژانرای رایج دنیای ناول و لایت ناول چی هستن.

ژانر Fantasy، سفر به دنیای فانتزی

فانتزی رو میشه یکی از رایج ترین ژانرای ادبیات داستانی هم در نظر گرفت که حتی خارج از دنیای لایت ناول هم شناخته شده.

دنیای فانتزی در مقابل مفهوم واقع گرایی قرار میگیره ولی برخی از عناصر داستان ممکنه شباهت بسیار کاملی با تجربه‌ی ما از دنیای واقعی داشته باشه.

استفاده از اسطوره و افسانه و پدیده‌های متافیزیکی مثل جادو، در داستان‌هایی با ژانر فانتزی بسیار رایجه.

کاور چند تا ناول فانتزی

 

حماسه‌ی گیلگمش، داستان هزار و یک شب و اسطوره‌های یونانی، نمونه‌هایی از داستانای فانتزی هستن که در ادبیات عمومی شناخته شده ترن. حالا وقتی به دنیای ناول و لایت ناول بیاید، تنوع این کارا خیلی بیشتر هم میشه و بعضا با زیر‌ژانرها هم رو به رو میشیم. مثلا اگر فضای داستان خیلی تاریک و شیطانی باشه ممکنه ژانر Dark_fantasy، فانتزی تاریک هم بهش اطلاق بشه.

کاور چند تا ناول دارک فانتزی

یه زیر رده‌ی دیگه Sword and sorcery، شمشیر و جادو هست که به طور اختصار به صورت S&S هم نوشته میشه. توی این داستان‌ها، قهرمان اصلی با شمشیر و قدرتای فراانسانی به جنگ موجودات مختلف میره و خون آنها را بر زمین ریزانده میکنه. داداشمون بای زه‌مین در داستان جادوگر خون مثال نسبتا خوبی به حساب میاد.

کاور چندتا ناول در ژانر شمشیر و چخ چخ

 

ژانر Romance، یه ژانر خیلی محبوب در ادبیات فارسی

این ژانر به کارای عاشقانه اشاره داره و معمولا در کنار ژانرای فانتزی، معاصر، علمی تخیلی، رومنس تاریخی و گوتیک دیده میشه. یعنی ناولی که ژانر اصلیش رومنسه، احتمال زیاد بقیه‌ی ژانرای ذکر شده رو هم پوشش میده و ترکیب این موارد رایج و محبوب هستن.

در مورد ماهیت ژانر رومنس، برداشت‌ها و اختلاف نظرای زیادی وجود داره. شاید اینطور به نظر بیاد که هر داستانی که درونش دو تا آدم عاشق هم وجود داره پس رومنسه اما رومنس اصولا به داستانی میگن که یک ایده‌آل از کیفیت عشق رو بیان کنه و اینطوری باشه که وقتی میخونیش بگی: هعی، کاشکی منم میتونستم همچین جفتی داشته باشم یا ای کاش یکی بود که منو اینطوری دوست داشت.

کاور چند تا ناول در ژانر رومنس

 

ژانر رومنس در خارج از دنیای ناول هم جزو معروف‌ترین ژانراست و زن‌ها به نسبت بیشتر مطالعه‌اش میکنه. این داستان‌ها به رغم همه‌ی انتقادایی که بهشون میشه، همیشه نقش تعیین کننده‌ای در شکل دادن به فرهنگ عمومی داشتن و اصولا ایده‌آل آدمای یک دوره و فرهنگ، نسبت به عشق رو شفاف و تعیین میکنن.